Enuresis Bij kinderen van 5 of 6 jaar is sprake van enuresis nocturna (bedplassen) als zij tenminste twee keer per maand ‘s nachts in bed plassen. Bij ouderen kinderen wordt van enuresis nocturna gesproken wanneer zij tenminste eenmaal per maand in bed plassen. Bij kinderen van Marokkaanse en Turkse herkomst komt enuresis nocturna vaker voor. 98% van de kinderen met enuresis nocturna hebben geen somatische afwijkingen! Bij enuresis diurna (broekplassen) gaat het om kinderen van 4 jaar en ouder die overdag regelmatig onzindelijk zijn.
Bedplassen is een veel voorkomend probleem. Uit een onderzoek onder schoolkinderen van 4 tot 12 jaar komt een prevalentiecijfer voor bedplassen van 6%, voor broekplassen van 4% en voor de combinatie van bed- en broekplassen 2,5%.
Veel kinderen die in bed plassen krijgen last van psychosociale problemen, ook omdat ze zich vaak afzonderen van andere kinderen. Vooral omdat lang niet alle ouders hulp zoeken voor hun bedplassende kinderen is het van belang dat de JGZ hen opspoort en een behandeling in gang zet voordat de psychosociale problemen (waaronder verminderd zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld) zich ontwikkelen. Hoewel bij veel kinderen het bedplassen spontaan over gaat kan het bij gemotiveerde kinderen beter zijn behandeling te starten. Deze kan doorgaans relatief eenvoudig en met succes ingezet worden. De plaswekker is de meest effectieve manier om bedplassen te bestrijden. Onmiddellijk na een plaswekkertraining was 86%, en twee jaar later was 77% van de kinderen droog. Als de plaswekker niet binnen twee weken tot resultaat leidt of als een snel effect van belang is, is de combinatie met desmopressine met de plaswekker zinvol. Het proefschrift van van Leerdam toont aan dat diagnose en behandeling van bedplassen binnen de Jeugdgezondheidszorg mogelijk, noodzakelijk en zinvol is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten