woensdag 17 december 2008

Wiegendood

Het plotseling en onverwacht overlijden van een kind jonger dan twee jaar zonder dat daar ogenschijnlijk een oorzaak voor is en ook na volledig postmortaal onderzoek geen verklaring voor wordt gevonden noemt men wiegendood (ook wel SIDS: Sudden Infant Death Syndrome genoemd).De incidentie van wiegendood in het eerste levensjaar is in 2005: 10 per 100.000 levendgeborenen. (Ter vergelijking: in 1986 was de incidentie ruim 120 per 100.000 levendgeborenen.)
Dankzij epidemiologisch onderzoek zijn de risicofactoren bekend. In Nederland bestaat overeenstemming over de risicofactoren die men door gedrag kan beïnvloeden: buik- en zijligging, gebruik van dekbed, samen slapen met de ouders in één bed in de eerste vier levensmaanden (risico wordt groter wanneer een ouder roker is).In de Concept Richtlijn Preventie Wiegendood 2007 (Een uitbreiding en verfijning op evidence based niveau van de richtlijn uit 1996) staan alle adviezen die professionals in de gezondheidszorg aan ouders kunnen geven om de kans op wiegendood te verkleinen.Verloskundigen, kraamzorg en consultatiebureaus hebben gezamenlijk bereikt dat de incidentie van wiegendood in Nederland sterk gedaald is en lager is dan in vergelijkbare westerse landen. Voortdurende aandacht is echter nodig om de genoemde risicofactoren verder te verbeteren. Daarbij hebben ervaren ouders ook aandacht nodig daar ouders in het algemeen geneigd zijn meer risico’s te nemen bij het tweede en derde kind dan bij het eerste.Uit een peiling van TNO in 2005 naar verzorgingsfactoren van zuigelingen kwamen de volgende prevalenties van risicofactoren voor:
buikligging bij 1 en 2 maanden: 10% (wordt sinds 1987 via de consultatiebureaus ontraden)
zijligging: 31% (sinds 1992 ontraden)
dekbed: 5% (sinds 1994 ontraden)
baby’s van 1 en 2 maanden bij ouders in bed: 10%
Vooral alleenstaande en/of werkloze moeders en ouders die niet in Nederland geboren zijn volgen de preventieve adviezen minder goed op. Van de kinderen van 1 en 2 maanden oud werd respectievelijk 59 en 70% altijd op de rug te slapen gelegd.

Geen opmerkingen: